Совети за корисници

Безбедносни совети за користење на Интернетот и ИТ опрема со цел да ви помогнат активно да имплементирате превенција за заканите со кои се соочувате при секојдневните активности во сајбер просторот.
Основното правило е дека не смее да се потцени превенцијата.

Основни совети за превенција на безбедносни инциденти:

  1. Користете лозинки кои тешко се погодуваат. 
  2. Не ги повторувајте истите лозинки, користете софтвер за управување со лозинките.
  3. Редовно правете заштитна копија на вашите најважни податоци, најдобро на повеќе различни медиуми.
  4. Секогаш имајте ажуриран оперативен систем и софтверски апликации, како и активен anti-malware.
  5. Размислувајте критички – Интернетот е преполн со измамници.

Написи


 

Зајакнување на домашни мрежни уреди

Неколку совети за зајанување на безбедноста на домашните уреди (Windows 10, пристапни точки за безжична мрежа) Повеќе
Повеќе

Рамка за лична безбедност

Во документот е даден осврт на алатките кои би можеле да го зајакнат интегритетот на Linux и Android системите и неколку корисни совети при пристап на интернет за еден обичен корисник. Повеќе
Повеќе